Skip to main content
DESPRE AUTOR: Mihaela Mureșan are 24 de ani experiență ”pe front” în marketing, dintre care 10 ca director de marketing al IKEA, în România și Europa de Sud-Est. Anterior a lucrat în LG Electronics și a lansat Media Galaxy. De 8 ani a lansat Brand Essence, o agenție de consultanță, strategie și implementare. A format și a condus echipe în companii românești și internaționale, a lucrat cu clienți mari dar și cu firme mici și start-up-uri, B2C sau B2B. A testat și a pus în practică metode, a creat și a lansat branduri în România și pe alte piețe, a lansat magazine online și proiecte noi. E trainer de 18 ani, timp în care a format sute de oameni de marketing și comunicare sau a mentorat oameni de marketing și antreprenori. A coordonat peste 60 de proiecte de strategie și peste 500 de campanii și proiecte. Citeste aici povestea carierei și evoluției ei și vezi aici cursurile Academiei Brand Essence.

Se vorbește mult de criză zilele acestea și, indiferent dacă ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că suntem într-o furtună de crize. Un cocktail aparte, cum nu am mai avut în istoria recentă.

Dar ce e criza? Prin definiție, criza este un moment sau o perioadă de timp în care un eveniment sau mai multe schimbă starea de fapt, status quo-ul. Și după care lucrurile nu mai sunt la fel, se rescrie ordinea lor.

Nu știu câți dintre voi știu că înainte de 2001 puteam călători cu avionul cu oricât de multe lichide voiam în bagajul de mână? 

Dar a fost 11 septembrie 2001, când au căzut turnurile gemene și odată cu ele, o întreagă lume, așa cum o știam. După acea dată, regulile de siguranță din călătoriile aeriene au fost total schimbate, rescrise, s-a „rescris” ordinea.

Și atunci a fost frică și panică, și rezistență, pentru că oamenilor nu le place schimbarea. Și fix această rezistență la schimbare face uneori ca o criză să fie percepută mai dramatică decât este. În sensul că avem realitatea obiectivă, dar avem și realitatea percepută, care se colorează în funcție de capacitatea fiecăruia de a accepta și înțelege, și de cât este de afectat, bineînțeles.

După care a fost criza financiară din 2008, care a zguduit și ea în multe feluri piețele financiare și imobiliare. Iar din 2020 încoace, nu ne plictisim deloc. Pandemie, izolare, apoi război, apoi criză economică și politică. Chiar și criză de identitate națională, mai nou. Împreună și separat.

Dacă ar fi să ne uităm la noi din viitor, de peste 20 de ani să zicem, s-ar putea să ne felicităm și să zicem că, de fapt, ne descurcăm chiar bine. Dar e știut de asemenea, că atunci când ești în vâltoarea evenimentelor, e greu să te detașezi și să te uiți la lucruri obiectiv. Să vezi răspunsul la întrebarea:

Ce ai face diferit dacă te-ai putea întoarce în timp?
– așa cum l-ai vedea peste 20 de ani.

Tu ce ai face diferit? Răspunde-mi în comentarii.

Ce am învățat eu din toate aceste perioade de criză prin care am trecut, personal și în business, dincolo de a-mi construi reziliența (știu, se vorbește și de asta mult, dar o las în seama celor care fac dezvoltare personală), a fost să-mi construiesc un „sistem de verificare”, ca un set de ancore la care să mă raportez și în funcție de care să schimb și să mă adaptez.

Sistem care funcționează și în business și în marketing, unde foarte des văd multă confuzie și ezitare legat de ce anume ar trebui să mai facem, să păstrăm sau să tăiem.

Așa că vă invit pe 9 aprilie la un curs online de (doar!) 4 ore în care să trecem împreună prin acest sistem și să luăm la rând toate elementele din marketing pentru a vedea ce se schimbă, ce rămâne, ce se adaugă și ce se taie (metoda KISS, dar nu numai):

  • Keep
  • Improve
  • Start
  • Stop

Veți rămâne cu un checklist pe care puteți să-l aplicați indiferent de domeniu și de mărimea businessului.

Pentru că în vremuri de haos și incertitudine, avem nevoie de ancore și structură.

Deși e un curs de marketing, e mai larg într-un fel, că e despre oameni și comportamente și schimbări, ceva ce se întâmplă în toate domeniile.

Mai sunt 5 zile de preț redus, până marți, 1 aprilie: 99 euro în loc de 149 euro. Să ajutăm cât mai mulți oameni de marketing și antreprenori să navigheze prin incertitudine.

Găsiți cursul aici.

Curs live online ”Marketing pe timp de criza” – 9 aprilie 2025

Prețul inițial a fost: 149.00 €.Prețul curent este: 99.00 €.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.