Ce e brandul? Genul de intrebare la care poti primi o infinitate de raspunsuri. Si tot atatea interpretari personale. Ceea ce nu e chiar asa gresit, pentru ca de fapt definitia moderna a brandului spune ca e chintesenta relatiei dintre un business si clientii sai. Cu toate astea, am intalnit foarte des situatii in care manageri sau antreprenori considera ca brandul este exclusiv responsabilitatea functiei de marketing. Daca avem norocul ca marketingul sa aiba si o functie strategica, de analiza si implicare in deciziile de business, sa aiba si un punct de vedere care e ascultat, situatia nu e chiar asa de rea. Pentru ca in conditiile astea, marketingul poate defini platforma si caracterul brandului si poate veghea la consecventa lui in comportament si expresie in timp. Dar in foarte multe situatii (s-ar putea ca mai repede mai multe decat mai putine), brandul e vazut ca acea pojghita aburitoare, cumva separat de business, ca un machiaj bine facut care ascunde mai mult decat imperfectiunile. Si e lasat in seama departamentului de „beauty”, dar fara sa fie conectat cu adevarat la esenta businessului si a operationalului. E ca atunci cand produsele au probleme de calitate care sunt mascate prin niste reclame „inspirationale” care distrag atentia. Sau cand oamenii de vanzari sunt demotivati si nu cred in ceea ce vand, dar marketingul e rugat sa construiasca o imagine pozitiva si atractiva, uitand ca adevarata decizie de cumparare se va face in contact direct cu omul de vanzari sau cu magazinul, sau ca impresia de dupa achizitie va fi cea care va modela continuarea relatiei si, eventual, construirea loialitatii.

Istoria si statistica au demonstrat insa ca atunci cand brandul e tratat ca un norisor aburitor, povestea nu dureaza prea mult si se destrama precum norul respectiv la o rafala de vant. Atunci cand insa brandul e construit ca o relatie sanatoasa ancorata in insasi structura businessului, sustinut nu doar de marketing, ci si de celelalte functii generatoare de valoare, inteles si asumat unitar de oamenii din firma (mai ales de cei de decizie!), transmis si exprimat coerent prin toate „intersectiile” pe unde ar putea trece clientii, el capata forta unei constructii de beton armat, va da incredere si siguranta si va putea sustine cresterea pe termen lung.

Daca ti-a placut sau ti s-a parut folositor, share-uieste articolul cu prietenii tau sau citeste mai multe pe blog.

Daca vrei sa primesti ultimele articole si informatii noi, inscrie-te la newsletterul nostru aici.

Daca vrei sa inveti mai mult despre strategie si executie in marketing si branding, inscrie-te la cursurile Brand Essence.

Urmareste canalul de Youtube Brand Essence.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.